Писмо парохијанима; шаљемо вам наше поздраве, љубав и молитве

11. април 2020.г.

Лазарева Субота

Будите слободни, и нека буде јако срце ваше, 

сви који се у Господа уздате.
Псалам 31:24

Драги Парохијани и Пријатељи, 

Надамо се и Господу молимо да вас ово писмо налази у добром здрављу и духовном стању усред нове пандемије, Ковид-19 (Корона вирус) који потреса живот свих нас у нашој парохијској заједници а и широм овоземаљске планете.

Усред наше заједничке борбе против ове пандемије постоје неке ствари које нас зближавају, а неке које нас чине, барем за сада, раздвојене. Фактори који нас спајају су наша вера у Бога, вера која нас одржава и води кроз ову и многе друге животне борбе. Такође смо уједињени у молитви и имамо заједнички циљ за брзи престанак овог вируса као и за лечење болесних и за снагу и праводелање свих медицинских радника. Заиста, наши лекари и медицинско особље су, у овом тренутку, наши хероји који се боре на фронту. Они и они који су се разболели су у нашим свакодневним молитвама!

A који су то фактори који нас у овом тренутку држе на одстојању једних од других? Сви знамо да нас љубав окупља заједно, али реалност је да се, из љубави и старањем једних за друге, уздржавамо да долазимо заједно на богослужења и заједништво, барем физички. Овај заједнички невидљиви наш непријатељ, тј. корона вирус је управо то, наш непријатељ који се може зауставити од ширења тако што нећемо долазити у блиски контакт, а и честим прањем наших руку (и пратећи све остале смернице које је одредио ЦДЦ – CDC и Здравствени Одсек Сан Дијега). У нашој парохији ми следимо сва та упутства.

Наравно, нисмо престали да имамо редовна богослужења и већину других активности које не захтевају физичко присуство. Наша богослужења се преносе путем парохијске фејсбук странице (https://www.Facebook.com/stgeorgesd/). Такође, одржавамо кратке часове веронауке на платформи за видео конференције, седнице Парохијског Савета, итд.

Такође , имамо групу Милостиви Самарјанин који помаже неким од наших синиора у парохији и онима којима је потребна куповина или било која друга потребна помоћ. Такође имамо фонд Милостиви Самарјанин који може да помогне у хитним случајевима и храни или другим потребним стварима. Спремни смо да помогнемо једни другима као заједница верног народа Божијег уједињени у једној спасавајућој вери – вери Православној. Радује нас вест да су неки од наших парохијана донирали крв у одговор на недавни апел сандијешке банке крви. Неки парохијани су послали свој прилог парохији за Васкрс. Поносни и захвални смо свима вама!

Дозволите нам да поменемо предстојеће црквене празнике и прославу истих. Када примите ово писмо у свом поштанском сандучету, идуће недеље, ми смо већ прославили Цвети – Улазак Христов у Јерусалим (12. априла), а затим сви молитвено улазимо у Свету и Велику Недељу која нас води ка Пасхи Господњој-Васкрсу (ове године 19. априла). У овом тренутку ниједно богослужење не може да се присуствује, тј. да лично узмемо учешћа у храму (можете само да учествујете у вашим домовима путем лајвстриминг, тј. преноса преко фејсбука). То укључује сва богослужења Велике и Свете Недеље, Пасхе-Васкршња, као и Црквену Славу. Другим речима, јавно окупљање је искључено до даљњег. Можете посетити цркву појединачно, изван богослужења. Уколико желите да посетите храм, молимо вас да, контактирате проту Брацу директно на имејл, frbratso@sbcglobal.net или на мобилни број, 619-316-2362.

Наставићемо да шаљемо поруке електронском поштом. Ажурираћемо редовне допуне на нашој фејсбук страници и вебсајту о свим нашим богослужењима и активностима. Ако не примате е-поруке од нас, молимо вас да посетите парохијски вебсајт (StGeorgeINSD.org) и да се региструјете тако што ћете на дну прве странице видети образац који ће вас упутити да упишете вашу имејл адресу.

Када гледате лајвстриминг-пренос Свете Литургије (надајући се да то чините са пажњом и молитвом [стојећи]), имајте на уму да преносимо само први део Литургије. Овај део се зове Литургија Речи. Други део Литургије, назван Литургијом Верних, се не преноси, јер је тај део само за оне који су крштени. (С обзиром да је лајвстриминг на Фејсбуку, отворен свима у свету, сматрамо да је најбоље решење, а у складу са литургичким и теолошким размишљањима, да тај део Литургије не преносимо.) Надамо се да ћемо се ускоро заједно вратити у наш омиљени храм Светог Великомученика Георгија. Сви нам искрено недостајете! За сада, молитвом и љубављу јачајте вашу домаћу цркву, као што то каже Св. Апостол Павле.

И на крају, молимо вас да поменете у вашим молитвама двоје наших парохијана који су оболели од Корона вируса. У овом тренутку нећемо делити њихова имена из поштовања према њиховој приватности. Уместо тога, узнесите ваше молитве за њихов опоравак, верујући да је Господ са нама у овом животу где смо уједињени једни са другима, посебно са нашим вољенима. Наша Православна Вера нас учи да ће нас одлазак из овог живота приближити Господу и свима онима који су се упокојили, нашим ближњима и парохијанима.

У молитвама Господу да се његова воља испуни у нашим животима, да останете здрави и у добром духовном расположењу и здрављу, ми вас поздрављамо и охрабрујемо са речима: Слава Богу за све! Христос Васкрсе! Христос Воскресе!

Чувајте Веру! Останите непоколебљиви!  

Са љубављу и молитвама пред васкрслим Господом,

Протојереј Братислав Брацо Кршић

Протођакон Павле Џермејн

Катарина Тикстин, председница Парохијског Савета са свим члановима