Пастирско Слово о. Братислава Б. Кршића

Драги ми Парохијани и Пријатељи,

               Надам се и Господу се молим да Вас ово писмо затиче у добром здрављу и духовном расположењу. Ми који живимо у Америци па и цео свет полако се прилагођавамо, тј. враћамо нормалном начину живота, односно новој фази и историјском поглављу после пандемије. Будући да наша парохија није никада престала са богослужењима и већим делом активностима, сам прелаз из пандемије у нормалне активности за нас био је лак.
               Интересантан феномен који се појавио не само у нашој парохији, него и у другим парохијама је да парохијани који су били активни пре пандемије сада то више нису, док они који нису били активни пре пандемије сада то јесу. Исто тако у задње две године парохији су пришли нови парохијани.
               Овим писмом желим да Вас све поздравим и позовем, драги ми парохијани, млади, као и ви који сте у срцу млади, активни и не активни, неофити и ви рођени у православним породицама, са речима из Свете Литургије да са страхом и вером приступите. Можда је наша вера протеклих две године бивала кушана, али дубоко у нашим срцима знали смо да ће и све то проћи. И наравно, јесте, прошло је све.

            Ако нисте били у цркви задњих пар недеља или чак, не дај Боже, месеци, позивам Вас да дођете. Уколико посумњасте у веру своју или Православну, молим Вас, да ми дате прилике да се састанемо и пастирски разговарамо. Свети апостол Тома коме су остали апостоли саопштили да је Христос васкрсао је исто тако посумњао ракавши:  “Ако не видим на рукама његовим ране од клинова, и не метнем прст свој у ране од клинова, и не метнем руку своју у ребра његова, нећу вјеровати.” (Св. Јован 20:25) Посумњавши у васкрсење Христово Свети апостол Тома је ипак следеће недеље дошао на сабрање са осталим апостолима где је са својом начелном сумњом потврдио Христово васкрсење рекавши: “Господ мој и Бог мој.”

            Све Вас позивам да дођете и активно учествујете на Светој Литургији. Да ли сте посустали у вери или имате сумње? Ако јесте, будите као Свети Тома који је дошао да буде са браћом својом, тј. апостолима. Тако и сви ми, да дођемо у храм на Свету Литургију и остала богослужења где у сусрет Господу идемо, а Он ће нам помоћи да отклонимо све сумње и да у вери растемо. Треба да тражимо Господа тамо где ће мо Га наћи, тј. у молитви, Евхаристији, храму, у нашој парохији, а свакако не у неким активностима које нису духовно-корисне.

            Подсећам Вас да смо почели са часовима веронауке сваке недеље као и културне активности, тј. часови српског језика, фолклор, итд.) Ручак недељом после Свете Литургије нуди нам могућност да упознамо једни друге; подржимо и охрабримо једни друге на путу спасења.

            И на крају да Вас подсетим да ће Коло Сестара славити своју Славу у недељу, 18. септембра. Сандијешки Српски Фестивал, као увек, одржаће се у другу суботу октобра месеца, ове године 8. октобра.

            Најљубазније Вас позивам на нам помогнете у самој организацији пред фестивал, као и за време самог фестивала. 

            Нека би благослов Господњи би са свима Вама као и нашој парохији. Дођите у храм. Узмите активно учешће у Светој Литургији. 

Са захвалношћу и молитвама Господу за све Вас,

Протојереј-ставрофор Братислав Брацо Кршић